Stratégiák, Programok és Projektek Osztály

Programok

A Junior Achievement Románia program

A JA-versenyek Európa legnagyobb vállalkozói versenyei, amelyek olyan fiataloknak szólnak, akik üzleti koncepciót szeretnének kidolgozni – a JA Business Plan Challenge 2019 -, majd azt a piacon tesztelni egy kísérleti vállalkozás vagy startup elindításával és működtetésével barátaikkal és társaikkal – a JA Company of the Year 2019 (az Év Vállalkozása) verseny.

A versenyek 2018. novemberétől 2019. májusáig tartottak. Az Év Vállalkozása verseny szerepel a 2019. évi nemzetközi, országos és regionális iskolai versenyek naptárában (OMEN 3016/09.01.2019, anexa 5, poziția 128).

A Hallgatók szekcióban 2-6 fős (2019. augusztus 1-jén 19-30 éves), a 2018-2019-es tanévben romániai akkreditált köz- vagy magánoktatási intézménybe beiratkozott csapatok jelentkezhettek. RO szinten 45 csapat kvalifikálta magát, köztük 2 csapat a Dimitrie Cantemir Egyetemről (UDC):

1.  MaLiMa csapat – Hallgatók: Mureșan Andreea, II. éves jogász, Cojocariu Lăcrămioara, II. éves jogász és Murgu Andrei, mesterszakos hallgató, jogi kar.

2.  BioFruct csapat- Hallgatók: Crina Gabriela Moldovan és Precup Diana-Master, Közgazdaságtudományi Kar, Masteri A Vállakozások Pénzügyi Vezetése, I. évfolyam- Minősítés a nemzeti szakaszra.

Mik azok a szimulált vállalkozások?

Ez egy olyan interaktív tanulási módszer, amelynek célja a vállalkozói készség fejlesztése az ismeretek integrálásán és interdiszciplináris alkalmazásán keresztül, amely biztosítja a hallgatók által a szakmai képzésük során megszerzett készségek gyakorlati elmélyítésének feltételeit. Ennek a tanítási módszernek a célja, hogy egy valós vállalatban zajló folyamatok és tevékenységek szimulálásával fejlessze a diákok üzleti készségeit, valamint a más vállalatokkal és intézményekkel való kapcsolatait.

A szimulált vállalkozás megkönnyíti a tanulást és a valós cégeknél szükséges gazdasági és jogi ismeretek fejlesztését, olyan készségek és kompetenciák kialakítását, amelyek a vállalaton belül minden gazdasági területen és pozícióban alkalmazhatók.

A „szimulált vállalkozás” koncepció megvalósításának célja egy dinamikus vállalkozó modelljének kialakítása, aki képes új termelési folyamatot kifejleszteni, új terméket vagy szolgáltatást piacra dobni, vagy új értékesítési csatornát felfedezni.

 

A várt eredmények

  • A diplomások fokozott munkaerő-piaci beilleszkedése;
  • A munkahelyi alkalmazkodási időszak lerövidítése;
  • Jobb alkalmazkodóképesség a változó munkahelyekhez;
  • A vállalatspecifikus folyamatok ismerete;
  • Rugalmasság