TÂRGU-MUREȘ Története

TÂRGU-MUREȘ / Marosvásárhely

Marosvásárhely Erdély középső-északi részén, az azonos nevű folyó mentén, az északi szélesség 46°32′ és a keleti hosszúság 24°52′ fokán, átlagosan 320 m tengerszint feletti magasságban fekszik, területe 4930 hektár.

Városunkat 1332-ben jegyezték fel először.

Marosvásárhely egyedülálló földrajzi fekvése miatt „békés városnak” számít, és gyakran állítják példaként az etnikumok közötti toleranciára.

Városunk Maros megye székhelye, és mintegy 150 000 lakosa van: 53,2% román, 39,3% magyar, 6,9% cigány és 0,3% német.

Jelenleg ez a legnagyobb reálgazdasági fejlődési dinamikával rendelkező romániai város. A románok, németek, magyarok és székelyek közötti kulturális kölcsönhatás az egyik legfegyelmezettebb és legjobban képzett munkaerő felhozatalt hozta létre Romániában.

  •  TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁGOK 

A KÖZÉPKORI ERŐD

A középkori erőd 1492-ből származik, a városközpont közelében található, és egy 7 bástyából álló, fallal összekötött erődítményből áll.

 

A CORNEȘTI-FENNSÍK

A város legmagasabb pontján (488 m) elhelyezkedő fennsíkról széles panoráma nyílik a városra és a Maros folyó völgyére, a természet szerelmeseinek pedig lehetőségük nyílik a számos mini túraútvonalon való túrázásra. A fennsík fő látványossága az állatkert, az ország második legnagyobb állatkertje.

 

KULTÚRPALOTA

Az 1913-ban átadott impozáns épület a történelmi és művészeti múzeum, a filharmónia és a közkönyvtár székhelye. Ismert a híres tükörterméről (velencei) és a lenyűgöző, 45 méter hosszú, carrarai márványból készült belső csarnokáról.

 

SEGESVÁR ÉS A SEGESVÁRI KÖZÉPKORI ERŐDÍTMÉNY

A „múzeumvárosnak” nevezett Marosvásárhelytől 40 percre fekvő Segesváron található Európa egyetlen ma is lakott középkori erődítménye.

 

  • KIRÁNDULÁSOK

A Călimani-hegységben található 1308 m magasan fekvő Úr székhelye, a Fancelu-csúcs (1684 m magasan) és a Saca Mare-csúcs (1777 m magasan) a Gurghiului-hegységben, a Bucsin-hágó 1287 m magasan. a Tușnad-fürdő és a vulkanikus eredetű Szent Anna-tó, a Békási-szoros és a Gyilkos-tó természetes gátas tó, a Szováta-fürdő, Marosszentgyörgy, a természetvédelmi területek Marosvásárhelyen és a szomszédos megyékben, Drakula vára.

 

  • MEGKÖZELÍTÉS

REPÜLŐVEL: Târgu Mureş-Bucureşti; Târgu Mureş-Timişoara; Târgu Mureş-Budapesta;

(Marosvásárhely-Bukarest; Marosvásárhely-Temesvár; Marosvásárhely-Budapest)

KÖZÚTON: E60 – Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sighişoara, Braşov, Bucureşti, Constanţa; DN 15 – Târgu Mureş, Reghin, Topliţa, Borsec, Piatra Neamţ, Bacău.

(E60: Nagyvárad-Kolozsvár, Marosvásárhely, Segesvár, Brassó, Bukarest, Konstanca; 15-ös Országúton- Marosvásárhely-Régen, Maroshéviz, Borszék, Karácsonkő, Békás)

VASÚTON: 405-ös vonal Războieni-Târgu Mureş; Deda (Déda) közvetlen kapcsolat Războieni (Székelyföldvár); Oradea (Nagyvárad), Cluj-Napoca (Kolozsvár),

Braşov (Brassó), Bucureşti (Bukarest); Deda (Déda)-ról Satu-Mare (Szatmárnémeti), Baia Mare (Nagybánya), Braşov (Brassó), Ploieşti, Bucureşti (Bukarest).


KÉPZÉSI KINÁLAT   ›

Felvételi 2024  »

 

A marosvásárhelyi „Dimitrie Cantemir” Egyetemet a román parlament intézményi szinten akkreditálta, és a felsőoktatás minőségének német értékelője, az AHPGS rendszeresen értékeli.

Ha orvosi, jogi, közgazdasági, pszichológiai vagy turisztikai földrajz  diplomát szeretnél szerezni , várunk!