Karok és Programok

KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

”A szakemberek képzése a gazdaságtudomány területén
a jólétet akaró társadalmak kikerülhetetlen feladata
.”

 

 

A fakultás szakosításai azoknak szólnak, akik szakértői akarnak lenni a pénzügyi, banki és tőzsdei, tőkepiaci ágazatoknak, tevékenységek vezetésének, vagy akik a gazdaságtudomány  alkalmazott területein szeretnének egy szakmát: könyvelés, pénzügyi-számviteli ellenőrzés és audit, szakterületi informatikai applikációk, a befektetett eszközök és vállalatok értékbecslése.

A Kar értékes tanári testülettel rendelkezik: a katedránál és a gazdasági-pénzügyi praxisban sokat tapasztalt tanárok, fiatal, ígéretes tanárok, az egyetem végzősei közül is, valamint a kutatásban dolgozó tudósok. Olvass tovább...

A tanári testület tudományos tevékenységéhez tartozik a tankönyvek, szakdolgozatok és traktátusok kidolgozása a tantervben szereplő összes tantárgynak.

A gazdasági tevékenységek volumenének és komplexitásának, a vezetőségi döntéshozatal fontosságának növekedésével, mind erősebben jelentkezett a gazdasági-pénzügyi helyzet jobbítását célzó intézkedések tudományos alapokra helyezésének szükségessége.

A szakemberek képzése a gazdaságtudomány területén a jólétet akaró társadalmak kikerülhetetlen feladata. Ebben a kontextusban, az 1992-1993-as egyetemi évtől kezdve, a Dimitrie Cantemir Egyetem keretében működik a Gazdaságtudományi Kar.

A Közgazdaságtudományi Kar programjai:
  • Felsőfokú alapképzés (Tanulmányok időtartama: 3 év, nappali oktatás)

Szakosítások:

– Pénzügyi és bankszektor

– A kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdasága

 

  • Mesterképzés  (Tanulmányok időtartama: 2 év, nappali oktatás)

Szakosítások:

– A vállalkozások pénzügyi menedzsmentje

 

Szakma: Közgazdász

Elhelyezkedési lehetőségek: közgazdász bankokban, vállalatoknál, pénzügyi intézményekben, a biztosítások és a turizmus területén, gazdasági igazgató, főkönyvelő, pénzügyi részleg vezetője, könyvelési szakértő, független külső könyvvizsgáló, pénzügyi-számviteli értékbecslő és könyvvizsgáló, tőzsdeügynök, tanár.

Tanévszerkezet

Tanévterv

– A Sumel Electromures R.T. anyag- és szerszámfogyasztásának integrált követési rendszere;

– Az egyedi termékek termelési költségeinek kiszámítása, a Sumel Electromures R.T. szerszámműhelyében;

– A selejtes stancolószerszámok költségeinek megállapítása  a Sumel Electromures R.T-nél;

– Tanulmány a textilipari lohn által az állami költségvetésre gyakorolt hatásról;

– Tanulmány a nyereségadó valós hányadáról, mikrovállalatokra és a kis és közepes vállalatokra leosztva, és az állami költségvetésre gyakorolt hatásáról;

– Tanulmány a Maros megyei gazdálkodó szervezetek hozzájárulási képességéről a GDP-hez, tevékenységi ágazatonként részletezve;

– Tanulmány a Maros megyei költségvetési csalásról – parametrizálás és viszonyítási rendszerek;

– Tanulmány a Pénzügyi Hivatal informatikai rendszerének tökéletesítéséről, a párhuzamosságok, információs szemét és a bürokrácia csökkentéséről.

✪ Van üzleti érzéked?  Van vállalkozói hajlamod?

✪ Szeretnéd tudni, hogyan kell kezelni és vezetni egy gazdasági egység pénzeszközeit?

✪ Szeretnél személyesen, szakmailag és társadalmilag fejlődni, maximalizálva a benned rejlő lehetőségeket?

✪ Pénzügyi függetlenségre és dinamikus karrierre vágysz?

Velünk várunk!

Német minőség román árakon!

A marosvásárhelyi “Dimitrie Cantemir” Egyetem, amelyet egy külföldi ügynökség intézményi szinten értékelt az oktatás minősége alapján,» » » AHPGS – Accreditation Agency in Health and Social Sciences / Akkreditierungs  Agentur im Bereich Gesundheit und Soziales din Germania ↵ ,  lehetőséget kínál Önnek, hogy az intézményünk 5 karán kínált szakirányok egyikét követve egyenesen a jövőbe lépjen.


KÉPZÉSI KINÁLAT   ›

Felvételi 2024  »

 

A marosvásárhelyi „Dimitrie Cantemir” Egyetemet a román parlament intézményi szinten akkreditálta, és a felsőoktatás minőségének német értékelője, az AHPGS rendszeresen értékeli.

Ha orvosi, jogi, közgazdasági, pszichológiai vagy turisztikai földrajz  diplomát szeretnél szerezni , várunk!