GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

Geografia este unul dintre domeniile de studiu cele mai interesante. Într-o lume interdependentă, depindem de un mediu fizic din ce în ce mai fragil, ale cărui interacțiuni complexe necesită o analiză sofisticată și o gestionare delicată. Aceste aspecte prezintă provocări intelectuale și practice de primă importanță și se află printre problemele centrale ale geografiei moderne.

Facultatea de Geografie oferă o specializare de licență – Geografia turismului – și una de master -Resurse turistice și protecția mediului.

Abordarea pluridisciplinară a proceselor și a fenomenelor geografice (geografică, socială și economică) oferă o perspectivă complexă asupra domeniului de studiu. Obiectivul celor 11 cadre didactice titulare, doctori în Geografie, Istorie, Economie, este oferirea unor cursuri dinamice și practice, cu scopul formării de specialişti cu pregătire superioară în domeniul turismului, în concordanţă cu cerinţele pieţei și cu modificările recente din mediul socio-economic.

Specializările noastre pregătesc studenții pentru oportunități de angajare atât în sectorul public, cât și în cel privat, în: analiza, evaluarea și gestionarea resurselor turistice, hidrologie, meteorologie, cartografiere, analiza regională, organizarea spațiului, mediu, analiza spațială, economică și geodemografică etc., precum și pentru studii postuniversitare în domeniul Geografiei.

 Specializari: geografia turismului
 Durata studiilor: 3 ani, curs de zi
 Profesia: manager in turism
 Oportunitati de plasament: manager in turism, coordonator activitati ecoturistice, director de hotel, pensiune, restaurant, agentie de turism, meteorolog, hidrolog, agent de turism, ghid si agent protectia mediului.

Cu toate ca este o facultate tanara in peisajul romanesc, Facultatea de Geografie are deja o recunoastere nationala, avand o activitate sustinuta in toate directiile de cercetare si educatie. In ultimii ani, odata cu cresterea numarului de studenti a crescut si importanta acestei facultati in cadrul universitatii. Ca urmare a unor modificari majore in invatamantul superior din Romania, catedra a aplicat o noua politica in implementarea unor noi metode didactice si a pus accentul pe practica de specialitate. O atentie deosebita a fost data si imbunatatirii bazei didactice si tehnice, in vederea realizarii unui invatamant si a unei cercetari de performanta. Activitatea studentilor este continuata si in cadrul unor organizatii studentesti, care ofera complementaritate procesului didactic (cercul de turism). Astfel, aceasta sectie ofera posibilitatea cunoasterii resurselor turistice naturale si antropice din Romania, obiectivele turistice importante descoperite de studenti fiind Delta Dunarii, valea Prahovei, Muntii Carpati, zona Maramuresului, manastirile Moldovei. In vederea facilitarii dobandirii cunostintelor practice, de-a lungul timpului facultatea a fost inzestrata cu unele dotari specifice cum ar fi: laboratoarele de geografie fizica, cartografie, teledetectie si GIS, cabinete de geografie umana si geografia turismului, statie meteorologica experimentala.

Planul de invatamant

Geografie fizica generala; Cartografie – Reprezentari cartografice in turism; Geografia umana generala; Geografia generala a turismului; relieful si valorificarea lui in turism; Resurse de apa si valorificarea lor in turism; Potential climatic si valorificarea lui in turism; Economia turismului; Geografia fizica a Romaniei; Cultura si civilizatie in spatiul romanesc; Tehnici multimedia in turism; Practica de specialitate; Limba engleza; Regiuni geografice si turistice ale lumii; Geografia umana a Romaniei; Ecoturism; Geografia regionala a Romaniei; Geografia hazardelor si riscurilor; Management turistic; Culturi si civilizatii ale antichitatii; Etnografie si toponimie; Aplicatie practica; Turism rural; Sisteme informationale geografice; Organizarea spatiului geografic; Potentialul turistic al Romaniei; Geografia circulatiei; Organizare si prognoze in turism; Istoria artei si a religiilor; zone si arii protejate – valorificarea lor in turism; Managementul calitatii in turism; tehnici de negociere si comunicare; Prospectare turistica; Limba franceza.

Programe de cercetare stiintifica

– Studierea piemonturilor din nordul muntilor Sureanu-Cindrel (M-tii Carpati). Resurse ale depozitelor aluvionale;
– Evolutia Bisericii Romane unite (greco-catolica) din zona Mures-Tarnave in timpul regimului comunist;
– Istoria locala si potentialul ei in activitatile de turism;
– Stadiul populatiei si asezarilor din Compartimentul nordic al Campiei Transilvaniei;
– Evaluarea potentialului turistic al resurselor antropice in depresiunea Transilvaniei;
– Evaluarea potentialului turistic al resurselor naturale si antropice in Muntii Caliman;
– Resursele de apa din Bazinul Tarnavelor si valorificarea lor in perspectiva dezvoltarii durabile;
– Metode de reglare a circuitelor hidrice naturale.

Kapcsolat:

Cím: Str. Bodoni Sándor 3-5
Telefon 1:+40-365-401.127
Telefon 2:+40-365-401.125
E-mail: universitate@cantemir.ro

További információ >>

Kövess minket: