Gazdaságtudományi Kar

A Gazdaságtudományi Kar 1992-1993-es tanévtől kezdődően működik a marosvásárhelyi „Dimitrie Cantemir” Tudománygyetem keretén belül, amely az első akkreditált magánegyetem Erdélyben.

Ez a kar jelenleg a 136/2005 sz. Törvény alapján működik és két alapképzési programmal rendelkezik – Pénzügy és Bank şi Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana, 2002-ben bevezetett program, mindkét alapképzési program román nyelven folyik, az utóbbi angol nyelven is, mely programot AHPGS 2002-ben akkreditálta, és két mesterképzési programmal – Vállalati pénzügyi gazdálkodás és Bankok és tőkepiacok.

Hivatásunk abban áll, hogy az oktatási és a tudományos kutatási tevékenység akadémiai teljesítmény szintjén történő kifejtése által, ezen gazdaságtudományi képzési programok segítségével különböző oktatási lehetőségeket biztosítsunk.

A hallgatók a tanulási folyamatra hasznos technológiai berendezésekkel teljes mértékben felszerelt helyiségekben folytatják tevékenységeiket, különböző projekteken – ideértve a tudományos kutatási tevékenységeket is – való folyamatos részvétellel. Ugyanakkor, a hallgatók, az Erasmus+ program által, tanulmányi és elhelyezkedési lehetőségekben részesülnek.

A tanulmányok elvégzése után, a hallgatók több mint 80%-ának sikerül munkába állniuk az adott képzés területén a tanulmányok elvégzése utáni első két éven belül.

  • Szakképzések:
    • Pénzügy és bank
    • Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana
    • Könyvelés és számviteli informatika
  • Tanulmányi idő: 3 év, nappali tanfolyamok
  • Szakképzettség: közgazdász
  • Elhelyezkedési lehetőségek: közgazdász vállalatoknál, bankoknál, pénzügyi, biztosítási és idegenforgalmi intézményeknél, gazdasági igazgató, főkönyvelő, pénzügyi osztályvezető, könyvszakértő, független külső könyvvizsgáló, pénzügyi és gazdasági értékelő szakértő és auditor, tőzsdeügynök, oktató.

A gazdasági tevékenységek mennyiségének és komplexitásának, a vezetőség  döntési aktusa fontosságának növekedésével egyre erősebben megnyilvánult a gazdasági és pénzügyi helyzet javító intézkedéseinek valamennyi gazdasági szinten való tudományos alapokra történő megalapozásának szüksége.

Szakemberek Gazdaságtudomány területen való kiképzése kötelező feladatot jelent egy jólétre vágyó társaság számára. Ebben a kontextusban, a Gazdaságtudomány Kar a „Dimitrie Cantemir” Tudományegyetem keretén belül 1992-1993-es tanévtől kezdődően működik.

A kar szakképzései azokra irányulnak, akik pénzügyi, banki és tőzsdei, tőkepiaci, kereskedelmi, idegenforgalmi és szolgáltatási téren szeretnének szakértőkké válnni vagy akik a gazdaságtan, könyvelés, pénzügyi és gazdasági ellenőrzés és audit területén, számítógépes szakalkalmazásokban, a befektetett eszközök és vállalatok értékelésében való foglalkozás megszerzésére vágynak.

A kar értékes professzori karral rendelkezik, mely széleskörű tanszéki, valamint gazdasági és pénzügyi gyarkolatban való tapasztalattal rendelkező tanszemélyzetből, hosszú távú fiatal oktatókból áll, akik között a kar végzősei, valamint a kutatásban dolgozó, az adott területen működő szaktudósok is vannak.

A tanszemélyzet tudományos tevékenységéhez az oktatási programban előírt valamennyi tantárgyra vonatkozó tankönyvek, könyvek, értekezések és szakdolgozatok kidolgozása is társul.

 

Oktatási program

Szakképzés: Pénzügy és bank

 

Gazdaságpolitika, Informatika, Számvitel alapjai, Gazdasági matematika, Angol nyelv, Menedzsment, Gazdaságtörténet, Közösségi jog, Marketing, Államháztartás pénzügyei, Statisztika, Pénznem és hitel, Vállalati pénzügyi gazdálkodás, Üzleti angol, Hitelintézeti számvitel, Társadalombiztosítás és szociális védelem, Üzleti levelezés angol nyelven, Nemzetközi monetáris pénzügyi kapcsolatoka, Költségevetés és Állami Kincstár, Szociológia, Vállalatértékelés, Pénzügyi tervezés, Kereskedelmi biztosítások, Árak és konkurrencia, Tőkepiacok, Befektetések, Banktan, Adózás, Pénzügyi ellenőrzés és audit, Vezetési számvitel, Gazdasági és pénzügyi elemzés, Kereskedelmi jog, Pénzügyi számvitel.

 

Specializare: Könyvelés és számviteli informatika

 

Gazdaságpolitika, Informatika, Számvitel alapjai, Gazdasági matematika, Angol nyelv, Menedzsment, Gazdaságtörténet, Közösségi jog, Marketing, Államháztartás pénzügyei, Statisztika, Vállalati pénzügyi gazdálkodás, Üzleti angol, Pénzügyi számvitel, Pénznem és hitel, Hitelintézményi számvitel, Nemzetközi gazdasági kapcsolatok, Hitelintézményi számvitel, Üzleti levelezés angol nyelven, Szociológia, Vállalatértékelés, Árak és konkurrencia, Tőkepiacok, Vezetési számvitel, Gazdasági és pénzügyi elemzés, Számítógépes programozás, Adatbázisok, Számítógépes döntéstámogató rendszerek, Pénzügyi ellenőrzés, E-kereskedelem, Irányítási információs rendszerek, Kereskedelmi biztosítások, Adózás, Pénzügyi audit, Könyvszakértői vélemény és adótanácsadás, Haladó számvitel, Konszolidációs számvitel.

 

 

Szakképzés: Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana

Gazdaságpolitika, Informatika, Számvitel alapjai, Gazdasági matematika, Angol nyelv, Menedzsment, Gazdaságtörténet, Közösségi jog, Marketing, Államháztartás pénzügyei, Statisztika, Vállalati pénzügyi gazdálkodás, Üzleti angol, Nemzetközi gazdasági kapcsolatok, Társadalombiztosítás és szociális védelem, Üzleti levelezés angol nyelven, Szociológia, Árak és konkurrencia, Vezetési számvitel, Az áruismeret alapjai, Szolgáltatások gazdaságtana, Pénzügyi számvitel, Keresdelem és turizmus gazdaságtana, Élelmiszer áruismeret, Promociós technikák, Pénznem és hitel, Ökoturizmus és vidékiturizmus, Emberierőforrás-menedzsment, Szolgáltatások minőségmenedzsmentha, Fogyasztói magatartás, Kereskedelmi biztosítások, Nemzetközi pénzügyi valutáris kapcsolatok, Gazdasági és pénzügyi elemzés, Idegenforgalmi ügyletek technikája, Nem élelmiszer jellegű áruk és fogyasztói biztonság.

 

Tudományos kutatási programok

– anyagfogyasztás, valamint TDV (tools, devices and verifiers) fogyasztások nyomonkövetése a S.C. Sumel Electromures S.A. cégen belül;

– Unikumok gyártási költségeinek kiszámítása a S.C. Sumel Electromures S.A. cég TDV műhelyén;

– stancolók gyártásakor létező minőséghiány költségeinek meghatározása a S.C. Sumel Electromures S.A. cégen belül;

– tanulmány a textilpari bérgyártás a konszolidált állami költségvetésre való hatásáról;

– tanulmány a mikrovállalkozások és kis- és középvállalkozások szerint differenciált profitadó reális rátájáról és annak az állami költségvetésre való hatásáról;

– tanulmány Maros megyebeli gazdasági szereplők a bruttói hazai termékhez való hozzájárulási képességéről, tevékenységi ágak szerinti részletezés lehetőségével;

– tanulmány Maros megyei adócsalásról – paraméterezés és referenciarendszerek;

– tanulmány a Közpénzügyek információs rendszerének tökéletesítéséről és a párhuzamosság, információterhelés és a bürokrácia csökkentése.

Kapcsolat:

Cím: Str. Bodoni Sándor 3-5
Telefon 1:+40-365-401.127
Telefon 2:+40-365-401.125
E-mail: universitate@cantemir.ro

További információ >>

Kövess minket: