Marosvásárhely

Marosvásárhely Erdély közép-észak területén fekszik, a névadó folyó mentén, 46°32′ északi szélességnél és 24°52′ keleti hosszússágnál, 320 m általános magasságon, egy 4930 ha összterülettel.

Városunkról első írásos referencia 1332. évbeli.

Egy festői földrajzi környezettel rendelkezve, Marosvásárhely „a nyugalom városaként” van számon tartva, sokszor példaként szolgál az többnemzetiségű tolerancia szempontjából.

Városunk Maros megye megyeközpontja, körülbelül 150000 lakósa van: 53,2% román, 39,3% magyar, 6,9% cigányés 0,3% német.

Jelenleg az a román város, amely legnagyobb dinamikát mutat fel reális gazdasági fejlődés terén. A román, német, magyar és székely kulturális összhangú terület Románia egyik legfegyelmezettebb és legszakképzettebb munkaerejének helye.

Marosvásárhely, néhány turisztikai látványosság

Marosvásárhely Középkori Vára

A Középkori Vár 1492-ből való, a város központjához közel van építve, egy megerősített, 7 bástyával rendelkező fallal körülvett terület.

Somos-tető

A város legmagasabb pontján (488 m) találhatóSomos-tető a városra és a Maros völgyére nyújt terjedelmes kilátót, ugyanakkor lehetőséget nyújt a kirándulók számára több, kisebb létező mini-útvonal bebarangolására. A Somos-tető legfontosabb turisztikai állomása az Állatkert, amely az ország második legterjedelmesebb állatkertje.

Kultúrpalota

Egy impozáns épület, amely 1913-tól van használatba véve, a történelmi és művészeti múzeum, a filharmónia és a nagykönyvtár székhelye. A palota gyöngyszeme a (velencei) tükörterem, ugyanakkor nem elhanyagolható a lenyűgöző belső folyosó, amelynek hossza 45 méter és amely karrarai márványból készült.

Segesvár és a segesvári középkori bástya

Marosvásárhelytől 40 percre található, úgynevezett „múzeumok városa” Európa egyetlen, mai napig lakott középkori várának az otthona.

Kirándulások

A Kelemen Hegységben található Isten Széke, 1308 m magasságon, a Görgényi Havasokban található Fancsal-tető (1684 m magas) és Mező-havas (1777 m magas), Bucsin-tető 1287 m magasságon, Tusnádfürdő, Szent-Anna vulkanikus tó, Békási-szoros és Gyilkos tó, Szovátafürdő, Marosszentgyörgy, Maros megyei ész szomszédos megyék természetvédelmi területei, Dracula Kastély.

 

Elérhetőségi utak:

– légi:Marosvásárhely-Bukarest; Marosvásárhely-Temesvár; Marosvásárhely-Budapest;

– közúti: E60 – Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Segesvár, Brassó, Bukarest, Konstanca; DN 15 – Marosvásárhely, Szászrégen, Maroshévíz, Borszék, Karácsonkő, Bakó.

– vasúti: 405 Vonal – Székelyföldvár – Marosvásárhely -Déda közvetlen köttetéssel Székelyföldvárról Nagyváradra, Kolozsvárra, Brassóra, Bukarestbe; Dédáról Szatmárnémeti, nagybánya, Brassó, Ploieşti, Bukarest felé

Kapcsolat:

Cím: Str. Bodoni Sándor 3-5
Telefon 1:+40-365-401.127
Telefon 2:+40-365-401.125
E-mail: universitate@cantemir.ro

További információ >>

Kövess minket: